Hallå där, Linda Dahl!

Linda Dahl står på ett mattorg och håller i en stor bunt persilja

Sedan en månad tillbaka har Food Malmö fått tillskott av en evigt hungrig och erfaren matfantast – Linda Dahl. Som vikarie för projektledarna Carlos och Edith kommer Linda hjälpa driva Food Malmö mot nya äventyr med workshops, föreläsningar och food councils.

Hej Linda! Som ny i projektet, kan du berätta kort om vem du är och vad du kommer göra i Food Malmö?

Evigt hungrig är en ganska bra beskrivning på vem jag är. I snart tjugofem år har jag jobbat med allt som har med mat att göra. Jag är en erfaren kock, etnolog och matskribent specialiserad på mat och kommunikation. Sedan femton år tillbaka driver jag även Matkaravan som gör guidade matturer i Malmö. Inom Food Malmö kommer jag att vikariera för projektledarna Carlos Rojas Carvajal och Edith Salminen. I huvudsak kommer mitt arbete att bestå av fortsatt dialog kring ämnet hållbar lokal mat till fler människor i Malmö och driva arbetet med att formera ett food council framåt. Det kommer ske i form av dialogbaserade workshops, projektmöten, föreläsningar och publika events på till exempel Malmö Garden Show. 

Hur började ditt intresse för hållbar mat?

Den röda tråden i mitt liv har i stort sett alltid varit mat och matkultur. Jag har växt upp med två olika matkulturer i hemmet. Några av mina starkaste smakminnen kommer både från min svenska farmors kök i Skövde och min chilenska mammas mat från Valparaise i Chile. Minnen av grynkorv, ängamat och klarbärskräm samsas med minnen av casuela, pastel del choclo och empanadas. Kanske är det en anledning till att jag ganska tidigt insåg att mat är mycket mer än det som ligger på tallriken. I vår familj cirkulerade det mesta kring mat och maten var alltid kopplad till både kultur, land och möten med människor. Allt från att plocka bär, odla egna grönsaker, tillaga och baka till att samla familj och vänner runt det dukade bordet var en stor del av min barndom. För min familj var det även en ekonomisk fråga. Det ansågs helt enkelt vara billigare att göra det mesta själv. Hade jag fått bestämma som barn hade jag velat ha köpebröd, köpesaft och hämtmat. Men idag är mitt personliga matarv något av det mest värdefulla jag har. Det har format den jag är, mina åsikter, mina värderingar och mitt intresse för hållbar mat. 

Vilka förhoppningar har du med Food Malmö?

Jag tror på mat som ett kraftfullt strategiskt verktyg och att det kan bidra till en positiv kollektiv förändring. Att vara med och utforma en lokal matstrategi är något jag hoppas att så många som möjligt tycker är viktigt och vill vara delaktiga i! Min förhoppning är att vi i Malmö tillsammans kan synliggöra matens betydelse, höja dess värde och öka tillgången på bra hållbar lokal mat till fler människor i Malmö.

Om du fick drömma, hur skulle matscenen i Malmö se ut om 10 år?

Redan nu tycker jag att Malmö har kommit en bra bit på väg men drömmen är att alla, och då menar jag alla, har en ökad förståelse och ett ökat medvetande för var vår mat kommer ifrån – om hur vårt livsmedelssystemet fungerar och påverkar oss och vår stad, både lokalt och globalt. Att vi tillsammans har fått en insikt om att maten är själva blodomloppet som får staden att pulsera och att maten kan vara massiv kraft som kan bidra till att göra allas tillvaro och närvaro i Malmö ännu bättre!